miércoles, 29 de junio de 2016

ELS ELEMENTS QUÍMICS A L’ESCOLA


Projecte col·laboratiu entre l’Escola Jaume I i l’Institut de La Sénia


Al llarg del segon i tercer trimestres d’aquest curs 15-16 s’ha dut a terme aquest treball en comú entre l’Institut i l’Escola de La Sénia. L’objectiu era molt senzill: fer que alumnes més grans expliquessin Química als més petits, per tal de potenciar sobretot la motivació dels primers i l’atenció dels segons.

Des de l’Institut es van escollir els alumnes de 3r d’ESO de la matèria de Física i Química i el tema dels Elements Químics. Al segon trimestre, quan els alumnes estudiaven la Taula Periòdica, se’ls va demanar que cadascú triés un element químic i que cerqués informació a dos webs de referència, la web de la “Royal Society of Chemistry” d’Anglaterra i la web “Periodic Table of Videos” de la Universitat de Nottingham, totes dues en anglès.


Taula periòdica "humana" feta pels alumnes de l'Institut

Un cop trobada i resumida la informació, els alumnes havien de preparar una breu presentació en català sobre el seu element, que inclogués el seu descobriment, l’origen del seu nom, les principals propietats i usos. Aquesta presentació s’havia de completar amb la part més important, un petit experiment amb l’element, o amb algun compost que el contingués, o amb alguna mena de simulació que permetés mostrar de manera pràctica la seva aplicació.

Vídeo de presentació del projecte enregistrat pels alumnes de l'institut, que va ser projectat a l'escola per tal de mostrar el que els estaven preparant

A la segona meitat del mes d’abril va ser quan les presentacions ja estaven llestes i els alumnes de l’Institut van anar a l’Escola per a mostrar-les als alumnes de 5è de Primària. Aquest curs de l’escola va ser l’escollit perquè en aquest nivell de Primària es treballa en l’àrea de Coneixement del Medi la matèria i els seus elements. Així doncs els alumnes complementaven el seu aprenentatge, l’ampliaven i agafaven com a referent el bon treball fet per alumnes més grans.


Grup d'alumnes de l'institut i de l'escola abans d'una de les presentacions

El total dels alumnes de 3r ESO es van dividir en 6 petits grups d’aproximadament 10 alumnes cadascun i, al llarg de dos setmanes, van anar passant per les 3 classes de 5è. Les presentacions van estar molt ben realitzades pels alumnes grans i van ser seguides amb molta atenció pels més petits, especialment amb els experiments i demostracions que els grans els ensenyaven. Es plantejaven preguntes per part dels presentadors que sempre rebien resposta o, de vegades, eren els menuts els que preguntaven.

Un alumne de l'institut fent un experiment durant la seva presentació

El professorat implicat ha valorat l’experiència molt positivament, per la col·laboració tant a nivell acadèmic com personal de professors i alumnes, i es planteja repetir-la el curs que ve. L’alumna Kaoutar Essamati de 3r d’ESO de l’Institut explica que “aquest projecte m’ha semblat molt interessant. M’ha agradat molt perquè hem explicat els Elements Químics de la Taula Periòdica als alumnes de Primària, ho hem fet mitjançant experiments i, sobretot, perquè ha estat la primera vegada que feia una presentació a alumnes més petits que jo. M’agradaria tornar-ho a fer, ha estat fantàstic.”

Alumnes de l'escola gaudint dels experiments

Per la seva banda, l’alumne/a de l’Escola Raul Nieto ens comenta com ha vist aquest projecte: “En la meva opinió va resultar molt interessant tot allò que ens van explicar els alumnes de l’institut, ja que eren continguts que no estudiarem fins que siguem més grans, i així ja sabrem més sobre la química. M’agradaria poder-ho repetir també amb altres matèries”.


Joan Villaroya Bustos (Escola Jaume I)
Florenci Sales Vilalta (INS La Sénia)

Fotos i vídeos de 5è C

Thinglink de la Taula Periòdica amb les presentacions enllaçades

No hay comentarios:

Publicar un comentario